Etappe 08 – Goedereede – Rockanje

Goedereede – Havenhoofd – Stellendam – Rockanje (13,6 km)

Inleiding

Deze betrekkelijk korte etappe geeft je de tijd om te genieten van de prachtige Zuid-Hollandse eilanden. Je loopt vanaf Goedereede via de Haringvlietdam naar Rockanje op Voorne-Putten.

Overnachten

In Goedereede vindt je het prachtige Boetiekhotel Azul op de markt. Dit vrij nieuwe hotel geeft uitzicht op het historische marktplein en de haven van Goedereede. Je vindt hier knusse kamers met fijne bedden en een heerlijke, warme douche.

Startpunt

In het dorp Goedereede ligt het startpunt bij de kruising met de Hoofdpoortstraat langs het kanaal. Dit punt ligt op korte loopafstand van de bushalte ‘Vissersweg’, waar bus 104 vanuit Hellevoetsluis of Renesse, of bus 436 vanuit Rotterdam of Ouddorp aankomt. Plan hier je reis.

Eindpunt

Even voorbij badplaats Rockanje ligt het eindpunt op het kruispunt van de Duinrand en de Tweede Slag. Geen ideale plek voor de OV-reiziger, want hier ligt geen bushalte in de buurt. Overweeg om de route eerder al te beëindigen in het dorp Rockanje. Hier kan je bijvoorbeeld de bus nemen vanaf halte Alardusdreef. Hier vertrekt bus 403 naar Spijkenisse of Brielle. Plan hier je reis.

Kop koffie

Voordat je aan de etappe begint, vergeet dan niet om nog even langs het mooie Marktplein Goedereede te lopen voor een kop koffie. Bij Gasterij ’t Sas aan de Markt 3 kan je in een oud-Hollandse huiskamersfeer genieten van een kop koffie. Het restaurant is vanaf 10:00 geopend.

Lunch

Halverwege kom je op de Haringvlietdam (één van de Deltawerken). Voordat je het water oversteekt, kan je lekker lunchen bij Restaurant Zoet of Zout. Dit restaurant, letterlijk gelegen tussen zoet en zout water, heeft een prachtig uitzicht (via metershoge ramen) op het Haringvliet.

Diner

Bij het eindpunt vind je het Badhotel, waar Brasserie Lodgers is gevestigd. Gun na deze wandeling je benen nog eerst even wat rust in de lounge waar je kan neerploffen in de grote kussens of luie stoelen. De keuken kenmerkt zich door seizoenproducten uit de streek. Dagvers, eerlijk en van een uitstekende kwaliteit.

Natuurgebieden

Deze etappe gaat achtereenvolgens door de volgende natuurgebieden:

Bezienswaardigheden

Achtereenvolgens kom je langs de volgende bezienswaardigheden:

  • Fundatie Silosysteem Atlantikwall
  • Beeld  ‘De Vissersman’ in Havenhoofd
  • Goereesesluis
  • A Seal” (Zeehondenopvang en Expo Haringvliet)
  • Haringvlietdam

Watergangen

Langs de route passeer je de volgende watergangen:

  • Havenkanaal Goedereede
  • Zuiderdiep
  • Haringvliet
  • Quackjeswater


Terug naar Etappe 07
Verder naar Etappe 09